Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nakupte ešte za 20
a dopravu máte ZADARMO.
MENU

Ako čítať energetický štítok?

Aktuality a oznámenia

Tatiana

Vyznať sa v energetickom štítku je ľahšie ako sa zdá. V ďalších pár odstavcoch vám to dokážeme.

Energetický štítok označuje a triedi produkty podľa energetickej náročnosti. Inými slovami, pomôže vám si predstaviť, aké náklady pri produkte môžete očakávať. A výrobcov pre zmenu motivuje k vývoji kvalitnejších a úspornejších produktov.

Čo sa dočítate v energetickom štítku

Aktuálna podoba energetických štítkov je veľmi jednoduchá. Na obale výrobku nájdete celkom 7 energetických tried rozlíšených farbou (od najlepšej zelenej po najhoršiu červenú) a písmená A až G. Písmeno A znamená energeticky najmenej náročný zdroj, písmeno G najnáročnejší. Konkrétnu triedu výrobku zistíte podľa čiernej šípky a bieleho písmena na pravej strane štítka. Štítok obsahuje aj informáciu o spotrebe v kilowattoch za 1 000 hodín, čo je hodnota, ktorá zodpovedá priemernému ročnému svieteniu v domácnosti. Na energetických štítkoch nájdete taktiež QR kód, cez ktorý sa dostanete do produktovej Európskej databázy (EPREL). V nej nájdete podrobné informácie o produkte.

Poznámka: Na webe môže byť energetický štítok nahradený základnou energetickou šípkou (nájdete ju hneď po rozkliknutí produktu). Šípka vás presmeruje na podrobný štítok konkrétneho výrobku.

Pôvodné triedenie energetických štítkov

Možno si ešte pamätáte pôvodné značenie energetických štítkov s kategóriami A+++, A++ a ďalšími. Niet sa čomu diviť, ku zmene došlo ešte len nedávno, v marci roku 2021. Aktuálnu podobu musia niesť všetky produkty, ktoré prišli na trh po 1. 5. 2021. A v roku 2024 by ste sa mali stretávať už výhradne s novým značením.

Prečo k zmene došlo?

Dôvodov na zmenu bolo hneď niekoľko. Tak predovšetkým, v posledných rokoch vývoj dospel k tomu, že všetky elektrické svetlá, zariadenia aj žiarovky boli stále energeticky účinnejšie a úspornejšie. Rozdiely medzi triedami A+, A++ alebo A+++ sa tým zotreli. A navyše bolo jich označenie rovnakými písmenami (s pomocou plusových znamienok) mätúce. Nové triedenie má pre nás spotrebiteľov, okrem lepšej orientácie, ešte jednu výhodu. Je prísnejšia. Napríklad produkty najvyššej triedy A+++ mohli byť po novom zaradené až do kategórie C. V súčasnej dobe sú dokonca kategórie A a B takmer prázdne a vytvárajú tak priestor pre ďalšie inovatívne zdroje v budúcnosti.

Výrobok nemá energetický štítok

Podľa nového nariadenia energetický štítok nenájdete na všetkých svietidlách. Ide o tieto prípady:


Svietidlá bez svetelného zdroja. Pri nákupe lustra, lámp a iných svietidiel bez svetelného zdroja nie je energetický štítok uvedený. Energetická náročnosť svietidla vyplýva zo svetelného zdroja, ktorý do svietidla použije sám zákazník.

Svetelný zdroj je možné vybrať. Jedná sa o svietidlá so svetelným zdrojom, ktorý je možné nahradiť. Energetickú triedu nájdete v návode a vzťahuje sa len k danému svetelnému zdroju.

Svetelný zdroj nie je možné vybrať. Znamená to, že svietidlo obsahuje svetelný zdroj, ktorý je pevnou súčasťou svietidla. Jedná sa napríklad o LED pásiky. Energetickú účinnosť v tomto prípade nájdete v návode a vzťahuje sa len k danému svetelnému zdroju.

Ďalšie výnimky. Medzi ďalšie výnimky, pri ktorých sa energetický štítok nevyskytuje, patria napríklad baterky na batérie, špeciálne technologické svetelné zdroje, svetelné zdroje pre motorové vozidlá alebo farebné svetelné zdroje (vianočné osvetlenie a iné drobné dekoračné predmety).

Autor článku:

Tatiana
Tatiana Špecialista zákazníckeho servisu

Tatiana nie je len špecialistkou zákazníckeho servisu, ale tiež fanúšikom moderného LED osvetlenia. Vo svojich článkoch vám poradí ako ušetriť elektrinu alebo ako správne vybrať žiarovku. Tiež vám poskytne množstvo tipov ako dokonale osvetliť váš dom aj záhradu.

Zľavy, novinky, inšpirácie

Prihláste sa k odberu newsletteru a nič vám neutečie.

Spýtajte sa na čokoľvek

Pavla

Poradím s výberom aj technickými zádrhelmi.

02 33 456 870(Po-Pia, 7-18:00 hod.)

Spýtajte sa
 
   
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Info o spracovaní osobných údajov. i