Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nakupte ešte za 20
a dopravu máte ZADARMO.
MENU

Súhrn typov elektrických zásuviek v cudzích krajinách

Aktuality a oznámenia

Tatiana

Idete na dovolenku do zahraničia? Sú veci, ktoré vás môžu v iných európskych krajinách alebo mimo Európu prekvapiť. Nezabudli ste napríklad na to, že v určitých krajinách nájdete iné typy zásuviek?

S akými zásuvkami sa môžete stretnúť?

Pokiaľ ste sa rozhodli vycestovať na dovolenku alebo napríklad na služobnú cestu do zahraničia, určite sa v dnešnej dobe nezaobídete bez určitého vybavenia, ktoré dnes už beriete ako samozrejmosť. Napríklad to, že si na hoteli zapojíte notebook alebo nabíjačku je štandard, s ktorým skrátka počítate. Samozrejme, než sa do niektorých krajín vydáte, je potrebné si určité informácie zistiť vopred. Napríklad to, či v danej krajine sú klasické zásuvky, ktoré nájdete na Slovensku alebo budete potrebovať adaptér, aby ste si vaše prístroje do zásuvky bez problému zapojili. 

Medzi najbežnejšie typy, s ktorými sa môžete stretnúť napríklad vo veľmi obľúbených destináciách, kam radi a často jazdia Slováci na dovolenku ako je Chorvátsko, Španielsko alebo aj Grécko, sú zásuvky typu E, F a C. 



Zásuvka typu E

V Slovenskej republike máme najčastejšie jednofázové zásuvky s napätím 230 V. Ide o klasickú zásuvku, kde nájdete ľavú a pravú dutinku a v hornej časti uzemňovací kolík. Tento typ zásuvky môžeme vidieť aj pod názvom francúzska zásuvka. S týmto typom zásuvky sa stretávame v Českej republike, Francúzsku, Belgicku alebo aj v Poľsku. Z týchto krajín teda môžete byť, čo sa zásuviek týka, pokojní. Žiadnu redukciu tu nepotrebujete.



Zásuvka typu F

Ďalšia veľmi známa zásuvka je práve tá typu F. Hovorí sa o nej aj pod názvom nemecká zásuvka alebo Schuko. Oproti zásuvke typu E, v tejto zásuvke nie je uzemňovací kolík, ktorý je nahradený dvoma uzemňovacími pásikmi. Nájdeme ich hore a dole. Ako už názov napovedá, stretnete sa s týmito zásuvkami v Nemecku, ale aj v niektorých častiach Afriky či Ázie. Tu už je potreba sa vopred na zásuvky informovať a poprípade si obstarať adaptér.


Zásuvka typu C

Táto zásuvka je známa ako eurozástrčka. Používa sa pre prístroje, ktoré majú dvojitú izoláciu a nie je pre ne potrebný zemný vodič. Tento typ zásuvky je kompatibilný so zásuvkou typu E a F


Ďalšie typy elektrických zásuviek

Predchádzajúce 3 uvedené typy zásuviek sú jedny z najbežnejších, s ktorými sa v cudzích krajinách môžeme stretnúť. Samozrejme sú tu aj ďalšie netradičné kusy, na ktoré môžete tiež počas svojich ciest naraziť.

Zásuvka typu J

So zásuvkou typu J sa môžete stretnúť napríklad vo Švajčiarsku. Je podobná zásuvke typu C. Je tu ale jeden podstatný rozdiel. Oproti nej má totižto 3 kolíky. Ten prostredný je potom napojený na uzemňovací vodič.


Zásuvka typu L

Pokiaľ sa vydáte do Talianska, je možné, že sa stretnete s rôznymi typmi zásuviek. Záleží na konkrétnom mieste. Buď tu môžete vidieť zásuvku typu C alebo F. Ale je tu ešte jeden typ, ktorý nie je až tak bežný. A to typ zásuvky L. Majú tri kolíky v jednom rade. Môžu byť dokonca v dvoch prevedeniach.



Zásuvka typu K

Dánsko je rozhodne krásna krajina, ktorá stojí za návštevu. Aj tu sa môžete stretnúť s inými zásuvkami ako sme zvyknutí u nás. Jedná sa o zásuvku typu K. Tu môžete vidieť trojicu kolíkov. Dva z nich okrúhle a jeden polokrúhly. Tieto zásuvky sú kompatibilné so zásuvkami typu C.


Zásuvka typu G

Známym typom je taktiež zásuvka typu G. Tú môžeme vidieť vo Veľkej Británii, pre ktorú je snáď už typická. Má obdĺžnikový prierez a tri kolíky. Počuť o nej môžeme aj v súvislosti s tzv. British standardem BS 1363. Veľká Británia ale nie je jedinou krajinou, kde sa tieto zásuvky používajú. Nájdeme ich taktiež na Seychelách, Maledivách a ďalších obľúbených destináciách. 


Zásuvka typu A a B

Pokiaľ sa chystáte do Japonska alebo USA, mali by ste byť obozretní. Tu je totižto elektrická sieť postavená úplne inak ako v Európskych krajinách. Bežné napätie v USA je totižto nie 230 V ako sme zvyknutý u nás, ale 110 až 120 V. Pokiaľ teda nie sú vaše prístroje upravené pre tento typ napätia, máte problém. Vo väčšine prístrojov ako sú nabíjačky napríklad, notebooky nebýva problém. Samozrejme pri tých ďalších je potrebné si zistiť ako to vlastne s nimi je.



V niektorých krajinách ako je napríklad Thajsko, ktoré býva taktiež obľúbenou dovolenkovou destináciou, sa stretneme s rôznymi typmi zásuviek. Preto je vždy potrebné sa vopred informovať, ktoré práve vo vašom ubytovaní nájdete. 

Podľa toho, kam vaše cesty povedú, je potrebné si zaobstarať vhodný adaptér. Mnohokrát ale niektoré nie je možné zohnať v bežných obchodoch. Preto sa informujte o zásuvkách s dostatočným predstihom, aby ste ich mali zohnané a pripravené včas.

Autor článku:

Tatiana
Tatiana Špecialista zákazníckeho servisu

Tatiana nie je len špecialistkou zákazníckeho servisu, ale tiež fanúšikom moderného LED osvetlenia. Vo svojich článkoch vám poradí ako ušetriť elektrinu alebo ako správne vybrať žiarovku. Tiež vám poskytne množstvo tipov ako dokonale osvetliť váš dom aj záhradu.

Zľavy, novinky, inšpirácie

Prihláste sa k odberu newsletteru a nič vám neutečie.

Spýtajte sa na čokoľvek

Pavla

Poradím s výberom aj technickými zádrhelmi.

02 33 456 870(Po-Pia, 7-18:00 hod.)

Spýtajte sa
 
   
  
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Info o spracovaní osobných údajov. i